Inga trafikstörningar. Sjömansunionens strejkvarsel påverkar inte M/S Eckerö och trafiken mellan Grisslehamn och EckeröLäs mer

Konstresa med övernattning

Buss- och båtbiljett t/r Övernattning Guidning Kaffe med fikabröd Middag Konstnärsbesök Skärgårdsbord
Upplev konst-Åland tillsammans med oss! Vi är glada över att kunna erbjuda en mångfald av både historisk konst och nutidskonst. Välj bland flera olika teman, till exempel arkitektur, medeltida kyrkor, ateljéer eller historisk konst – vi skräddarsyr programmet efter önskemål.

Önningebykolonin – Ålands egen motsvarighet till Skagenkolonin i Danmark
Sommaren 1886 inbjöd den finländske landskapsmålaren Victor Westerholm (1860-1919) några konstnärsvänner till sitt nya hem Tomtebo invid Lemströms kanal på Åland. Det var startskottet för Önningebykolonin.

Specialmuseum med förnämlig samling konstverk
Önningebymuseet är Önningebykolonins eget specialmuseum som berättar om Victor Westerholm och hans konstnärsgemenskap 1886-1914. I Önningeby samlades landskapsmålare från Sverige, Finland och Estland. De kom att introducera det franska friluftsmåleriet och impressionismen i Finland.

I kolonin deltog bland andra Elin Danielson, Hanna Rönnberg, J.A.G. Acke och Edvard Westman. Artisterna inkvarterades i de präktiga bondgårdarna i Önningeby, och här fanns motiv i överflöd.

Museet har en förnämlig samling konstverk och bland dessa t.ex. J.A.G. Ackes monumentalverk Snöljus från 1892. Några av konstnärerna var även medlemmar av den berömda Konstnärskolonien på Skagen i Danmark.

I PRISET INGÅR: