Trafikuppehåll 7/1–20/1 2022 p.g.a. dockning. M/S Eckerö trafikerar enligt ordinarie tidtabell igen fr.o.m. 21/1 2022.Läs mer
Som följd av rådande pandemiläge publicerar vi den 18/1 information om hur anslutningsbussarna kommer att trafikera. Våra anslutningsbussar är därför inte bokningsbara i dagsläget.Läs mer
img grupp vandring

Vi tipsar om sevärdheter och aktiviteter

Hantverk, konst, åländskt mathantverk eller någon annan aktivitet.

Våra duktiga säljare kan Åland och hjälper dig gärna med tips om aktiviteter och besöksmål när du bokar din resa.

Bekanta dig med våra tips om olika aktiviteter på Åland. Välj mellan någon av våra färdiga rutter eller komponera din egen.

Traditionell historia
Traditionell historierunda där ni får se delar av Eckerö, Bomarsunds fästningsruiner, friluftsmuseet Jan-Karlsgården och som avslutning en stadsrundtur i Mariehamn.

Ålands Sjöfartsmuseum och Segelfartyget Pommern
På Ålands Sjöfartsmuseum finns en samling i världsklass. Förutom otroligt välbyggda fartygsmodeller och imponerande galjonsfigurer finns också fartygsmiljöer uppbyggda kring originalutrustning, inredning och inventarier. Dessa får liv genom fotografier, berättelser och aktiviteter i utställningen.

Livet ombord på djupsjöseglaren Pommern var hårt, men samtidigt ett äventyr som stannar i besöksminnet för evigt. Ombord får du höra den unga ålänningen Johan, blott 16 år gammal, uppleva sin första jordenruntresa. Johan har mönstrat på som jungman och du tjuvlyssnar på hur han upplever livet ombord. Hur han klarar linjedopet, det tunga arbetet och hur han genomlevde sin första storm.
Upplev nyrenoverade Pommern i en ny tappning.

Hantverksrunda med keramik och smycken
Besök Lugnet Keramik i Hammarland och SALT – ett levande hantverkshus med butik i Sjökvarteret i Mariehamn. Här finns också ett museum, ett sjöfartskapell samt båtsnickeri där ni kan se på när de bygger nya skutor på gammalt vis. Passa också på att göra ett besök i smyckesbutiken Guldviva, Ålands smyckespärla med lokalt gjorda smycken skapade med inspiration hämtad från naturens krafter och människorna i vår omgivning.

Konstnärsrunda
Konstnärsrunda med besök i Önningebymuseet och hos någon av de lokala konstnärerna. Kan med fördel kompletteras med ett kyrkobesök i någon av de närliggande vackra kyrkorna med anor och vackra målningar från sjöfartens början.

JUDY’S Hantverk & Inredning
Upplev en levande verkstad med krukmejeri och hantverksförsäljning. JUDY’S som förut fanns i Mariehamn har flyttat till Gölby och huserar numera i ett gammalt slakteri som byggts om. Förutom Judy’s keramik, kan man fynda vintage kläder och prylar eller njuta av en god kopp kaffe med hembakt fika. Läs mer om Judy’s här!

Sjöfartshistoria
Besök redarhemmet Pellas i Lumparland som härstammar från allmogeseglationens tid. Huset är bevarad och i de flesta rummen har de handmålade tapeterna återskapats efter att villan drabbades av en brand för ett antal år sedan. Alla föremål och möbler har restaurerats och huset har skapats till ett ”levande” museum.

Smakbyn Restaurang, Smakbyns Bageri, Åland Distillery och Karamelleriet
Smakbyn, som ligger intill Kastelholms slott, bjuder på nya och gamla smaker både gällande god mat, viner och karameller.

Smakbyn drivs av den kände tv-kocken och Robinssonvinnaren Michael Björklund som brinner för matlagning och har ett stort driv gällande entreprenörskap. I Smakbyn huserar numera också Smakbyns bageri med bagaren Joakim i spetsen. Varje morgon kliver han upp tidigt för att baka rejäla bullar, bröd och diverse bakverk. Bakverken sälj också i några av de lokala affärerna på Åland samt i Smakbyns bod.

I juni 2021 öppnade också Ålands första Karamelleri i Smakbyns lokalerså passa på att köpa med dig nykokta karameller i i olika smaker.

Bara på andra sidan vägen i Jan Karlsgården, eller tillika Åland Distillery huserar nu ett bränneri där du kan boka in en dryckesprovning.

Bryggeri Stallhagen
Besök ölbryggeriet Stallhagen i Godby. Under guidningen får ni provsmaka lokalt producerade ölsorter i den trivsamma Pub Stallhagen. I pubben kan du också avnjuta en god bit mat. Menyn varierar varje dag beroende på vilka råvaror kockarna får tag på just för dagen. Du kan med dig, öl, honung och andra åländska produkter i gårdsbutiken.

Övfergårds äpplen
Du behöver inte åka längre än till Öfvergårds i Tjudö, Ålands äppelrike för att uppleva något liknande. Äppelträden har sin charm och bjuder på fantastiska färger med vita blommor, gröna blad och röda och gula, saftiga äpplen.
På Öfvergårds odlar och förädlar de sina äppel med varsam hand och stor kärlek.
Öfvergårds har också äppelsafari där du tas du med på en spännande smakresa. Safarit tar ca 1,5 h och passar hela familjen. Under safarit följer du Anna och Jan ut i äppelodlingen för att se, uppleva och lära dig mer om äppel samt lite om gårdens historia. Efteråt provsmakar ni ett urval av deras muster tillsammans med några åländska smakbitar. I gårdsbutiken hittar du deras sortiment av muster, picklade äppelskott och honung. Massor av njutning till både vardag och fest – här finns något för alla tillfällen! Övfergårds har öppet från maj-juli men kan ta emot grupper året om.

Bowling
Den moderna bowlinghallen i Mariehamn har 8 banor, café samt omklädningsrum med dusch. Passa på att utmana varandra eller bara njut av tillvaron och varandras sällskap i ett roligt spel.

Curling
För den äventyrslystna finns en ny Curlinghall i Eckerö. En häftig upplevelse som stärker lagandan och utvecklar team och vänskap. Efter en kort genomgång om hur man spelar curling sätter ni på er curlingskor och hjälm. Sedan är det dags att kliva ut på isen och lära sig att lägga sten och sopa innan matchen startar. För att curla behöver ni vara minst 4 personer.

Prisuppgifter ges i samband med offert.