Smaken av Åland middagspaket

Anslutningsbuss till Grisslehamn t/r Båtresa t/r Buss Eckerö-Mariehamn t/r Övernattning Frukost 3-rätters middag
Prisexempel 1175:-/person
Less is more, så kan filosofin bakom det åländska köket sammanfattas. Hellre några få, noggrant utvalda råvaror som tillagas med kärlek än tusen ingredienser i en salig blandning.

Det åländska köket har sina rötter i det gamla bonde samhället där fisk, kött och potatis utgjorde hörn stenarna. Det sitter i än idag och spar smakad enkelhet är fortfarande kännetecknande för matlagningen här.

Den mest kända åländska rätten är förmodligen Ålands pannkaka med sviskonkräm och snömos (vispad grädde), men det finns förstås annat också.

Boka något av våra härliga middagspaket till de anrika restaurangerna som omnämns i White Guide Nordic.

HavsVidden
I Geta, nästan så långt norrut du kan komma på fasta Åland, ligger HavsVidden Resort med sin restaurang. Uppe på en klippa med andlös utsikt över Norrhavet serverar man god mat med smak av säsongens råvaror. Även om fokus ligger på närproducerat hämtar köket sin inspiration från hela världen. Till sommaren öppnar terrassen där du kan slå dig ner och njuta av den obrutna horisonten.
havsvidden.com

Kvarter5
Kvarter5 ligger nästan mitt i Mariehamn. Slink in på ett glas vin och några smårätter eller avnjut en komplett middag lagad med lokala råvaror och mycket omtanke i stilig miljö – allt medan du kan iaktta de lite galna kockarnas arbete i det öppna köket. Håll också utkik efter gästspel av kockar, vinhus och andra matkreatörer i restaurangen
kvarter5.ax

Nautical
I västra hamnen, ovanpå Sjöfartsmuseet, ligger restaurang Nautical. Rena, raka smaker står i centrum och råvarorna väljs med största omsorg allt efter säsong, helst från lokala leverantörer förstås. Samma höga ambitions nivå går igen i dryckesutbudet och kunniga sommelierer guidar dig till rätt vin.
nautical.ax

Smakbyn
Alldeles intill Kastelholm ligger Smakbyn, en dröm och vision som uppstod i huvudet på Michael Björklund, välkänd krögare som utsetts till Årets Kock både i Finland och Sverige och som även placerat sig väl i Bocuse d’Or. Tanken med Smakbyn är inget mindre än att erbjuda det allra bästa det åländska köket förmår. Menyn följer årstidernas växlingar och maten tillagas med lika delar lokala råvaror och kärlek. Den serveras gärna ihop med någon dryck från det egna bränneriet och äppel vineriet.
smakbyn.ax

I PRISET INGÅR:

Anslutningsbuss t/r, båtresa Grisslehamn-Eckerö t/r, buss Eckerö-Mariehamn t/r, en övernattning på hotell inkl. frukost, middag på vald restaurang. Om du inte vill åka buss kan du ta med egen bil för samma pris, HavsVidden och Smakbyn ligger utanför Mariehamn och bussförbindelse finns ej. Notera att prisexemplet är baserat på lägsta priset för 2019. Priserna kan vara lägre eller högre beroende på tillgång och efterfårgan.