M/S Eckerö trafikerar enligt ordinarie tidtabell. För aktuell information gällande resande under pandemin,klicka här
img kockar berlin

Eckerö Linjens matfilosofi

Vi är stolta över att grunden i vår matlagning utgörs av råvaror från småskaliga producenter i Roslagen och på Åland. Välkommen på en matresa där det smakar gott på riktigt!

För köksmästarna och kockarna ombord på M/S Eckerö är det tidig start varje morgon för att förbereda den mat som ska serveras till fartygets gäster under dagen. Men oavsett vilken tid på dygnet man kommer in i köket så möts man alltid av dofter från något som står och puttrar i grytorna eller tillagas i ugnen. Största delen av det som serveras i fartygets restauranger görs nämligen från grunden ombord, allt från fonder till långkok.

"Måltiden ska bli en positiv helhetsupplevelse att ta med från resan som ett gott minne säger köksmästare Joakim ”Jocke” Nordberg och hälsar dig varmt välkommen in i matens värld på M/S Eckerö."

— Arbetet i köket består av väldigt mycket hantverk och för oss är det viktigt att använda bra och, i största möjliga mån, närproducerade råvaror i matlagningen. Då blir det mera hemlagat och man får en större känsla för det man tillreder jämfört med om man använder sig av massproducerade produkter, berättar Joakim Nordberg.

Exempelvis används svamp från de åländska skogarna i matlagningen. Mycket tack vare en flitig medhjälpare, nämligen en av Eckerö Linjens pensionerade befälhavare, som varje höst ger sig ut i svampskogen för att plocka svamp till fartyget.

Nära samarbete med lokala producenter
M/S Eckerös köksmästare handhar samtliga inköp av råvaror till köket och de jobbar ständigt med att hitta nya lokala producenter att samarbeta med. På så vis bygger de upp en nära kontakt till leverantörerna och ges möjlighet att vara med och se hur själva produktionen fungerar samt kontrollera kvaliteten på produkten. Att känna till råvarans historia skapar en stolthet och kunskap bland köksmästarna och kockarna, vilket leder till en bra slutprodukt.
— Att använda lokala råvaror är både miljötänk och ett sätt att ha koll på ursprunget av produkterna. De lokala producenterna är väldigt stolta över sin råvara och månar om att den lämnas över till folk som tar hand om den på ett bra sätt. Därför är det inte bara vi som ställer krav på dem utan det går båda vägar, säger Tomas Berlin.

Östersjöns godaste mat
Totalt är det mellan 9-20 kockar och kallskänkor, beroende på säsong, som jobbar i köket och tillreder den mat som serveras i M/S Eckerös fyra restauranger. För att utvecklas och hänga med i rådande trender diskuterar de ständigt nya idéer med varandra samt jobbar kontinuerligt med kompentensutveckling. Bland annat genom att ta in externa inspiratörer, som exempelvis den svenska kocken Paul Svensson som gästat fartyget vid ett antal tillfällen.

I matskapande ombord kombinerar vi olika smaker genom att den ena kommer på en sak och den andra en annan. Vi bollar olika idéer med varandra, vilka så småningom resulterar i en rätt som serveras i våra restauranger. Alla i köket är på så sätt delaktiga i skapandet av rätterna.

"Vårt gemensamma mål är att servera Östersjöns godaste mat och det roligaste med det här jobbet är ju faktiskt när en gäst är väldigt nöjd med det man har lagat till dem. Då känner man en lycka i kroppen, säger Joakim Nordberg."

För att konkludera så är den röda tråden och tydliga riktlinjen i allt då det kommer till Eckerö Linjens matlagning rätt enkel – det ska smaka gott på riktigt!

img rakmacka

Kafé Käringsund och Bistro Byholma

Kafé Käringsund och Bistro Byholma serverar vällagad husmanskost, räksmörgåsar, grillrätter, bakverk, kaffe och glass. Ät gott…

Läs mer
img buffen victoria

Buffé Bornholm

Njut av god mat och en glittrande havsutsikt. Just nu serverar vi vårt stora skärgårdsbord med massor av delikatesser från hav…

Stort julbord 355:– /person
Läs mer
img rospiggen kott

Restaurang Rospiggen

Utsökta menyer med säsongens råvaror som grund och viner som noga valts ut för att lyfta varje rätt. Vår à la carterestaurang är…

Läs mer