Vandra i Geta på norra Åland
Vid Soltuna restaurang & café, på toppen av Getabergen, startar en av Ålands vackra naturstigar, Grottstigen. Den ca fem kilometer långa naturstigen bjuder på en vidunderlig utsikt, vacker natur, vildsinta bergsformationer, historiska berättelser, vindpinade martallar och spännande grottor. En del av grottorna längs stigen har i tiderna fungerat som bostäder för människor, bl.a. partigängaren Stefan Löfving som var på flykt undan ryssarna år 1715. Här finns även Djupviksgrottan, eller kyrkan som den också kallas, där det hållits såväl gudstjänst som predikan. Historierna kring dessa grottor kan man läsa mera om på informationsskyltar som finns uppsatta utanför grottorna. Längs stigen passerar man även enorma stenblock av röd rapakivigranit med alla tänkbara former. En av dem är Skeppsbogen, vilken sägs ha inspirerat åtminstone en arkitekt. I La Defènse i Paris finns nämligen en skyskrapa med exakt samma proportioner.
Detta område är även väldigt populärt bland de som gillar bouldering, dvs att klättra på klippblock. Bitvis kan stigen vara lite krävande så det är bra att avsätta ungefär 2-3 timmar för vandringen. Ta med fördel med lite fika på turen för det finns många fina ställen där man kan ta en liten paus och avnjuta något gott. Ladda ner karta över stigen här
Det finns även en lite kortare vandring, Trollstigen, som har samma startpunkt men är ca 1 km lång och är tänkt för barn i åldern 4-10 år. Denna stig berättar om naturen och djuren i Getabergen samt en saga om stortrollen, jätten Singer, harpalten, de luriga istrollen och Vill Vallareman. Stigen går genom spännande terräng med klyftor och martallar.
När man avslutat vandringen kan man unna sig en bit god mat på Soltuna restaurang & café med en vidsträckt utsikt över Getabergen och Norrhavet.
När man är i Geta kan man passa på att besöka Getas vackra stenkyrka med långhus och sakristia som härstammar från 1460-talet. Det sägs att byggnationen av Geta kyrka ursprungligen påbörjades invid gravfälten i Olofsnäs. Alla getabor var dock inte eniga om placeringen, varför vestergetaborna på natten rev det som olofsnäsborna byggt på dagen. Slutligen enades byarna om att vid bygränsen släppa en oxe som hade en sten kopplad efter sig. Där oxen stannade skulle kyrkan uppföras. Oxen stannade i Vestergeta och kyrkan kunde slutligen byggas i samförstånd mellan byarna. Denna plats kom också att bli bykärnan.
Vid Geta kyrka startar även Medeltidsstigen, en historisk vandring på ca 2,5 km som börjar vid 1800-talets mitt, möter 1700-talet mitt i skogen, når 1500-talet vid Olofsnäs träsk och kommer sedan tillbaka till medeltiden. Längs stigen når du även Kulturarvsstugan som är uppförd enligt gamla metoder som ett samnordiskt projekt mellan yrkesskolor. Du kan också ta dig till stugan med bil via Södravägen.
Ett annat trevligt besöksmål i Geta är Dånö hembygdsmuseum som visar hur man levde i ett typiskt lots- och fiskartorp förr i tiden. Stugan beboddes senast av Amanda Nordblom (1854-1927). Hon var känd som en god handarbetare med känsla för stil och kvalitet. Amanda och textilkonstnären Anna Kajsa Sundberg från Pantsarnäs i Geta gjorde förlagan till Geta folkdräkt.