img smakbyn (7)

Smakbyn och Åland Distillery

Smakbyn öppnade hösten 2012. Det var startskottet för Michael Björklunds projekt som han drömt om och planerat i flera år. Intill Smakbyn har nu också Åland Distillery öppnat sina dörrar.

Från första början var idén att skapa en oas med god mat, dryck, hantverksmässig produktion av mat och dryck och framförallt trevlig samvaro. Sedan dess har Smakbyn utvecklats och under samma stora tak samsas nu Smakbyns Krog, Bod, Konferens och Bränneri.

Michale Björklund som driver Smakbyn är ett känns ansikte på de stora kockscenerna. Han har satsat på att lyfta fram den åländska maten, råvarorna och producenterna. I bakfickan har Michael titlar som Årets kock i både Sverige och Finland, en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or och finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat. För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Senast Michael syntes i tv-rutan var under våren 2020 då han tog hem vinsten i Robinsson.

Smakbyn ligger ett stenkast från Kastelholms medeltida slott på Åland vid stranden av det stora innanhavet Lumparn. Förutom det mäktiga slottet finns den åländska hembygdsgården Jan Karlsgården som granne på andra sidan vägen, samt det gamla fängelset Vita Björn. Namnet Smakbyn kopplar ihop allt det vi gör och skapar i vår stora familj säger Mikael Björklund. I Smakbyn kan man avnjuta en god måltid, en svalkande dryck eller få en inspirerande matupplevelse i form av en kurs, en rundvandring i vinkällaren eller i ett gott mathantverk i vår välförsedda Bod.

Besök nyöppnade Åland Distillery
Smakbyn har ingått ett samarbete med Stallhagen, Silverskär, Ålands Utveckling Ab och Havsviken Invest och tillsammans lanserar de "Åland Distillery" sommaren 2020. Åland Distillery finns till i Jan Karlsgården Wärdshusets gamla lokaler, granne med Smakbyn och slottet. Här produceras dryckerna och du har även möjlighet att smaka på produkterna i destilleriets bar & café tillsammans med en god macka eller andra bakverk.