M/S Eckerö trafikerar enligt ordinarie tidtabell. För aktuell information gällande resande under pandemin,klicka här.
img lembote-kapell

Lemböte Kapell

Uppe på klipporna i Lemböte, beläget vid en naturligt välskyddad hamn kallad Västerhamnen eller Kapellviken, hittar man det medeltida kapellet Lemböte Kapell. Kapellet ligger vid den gamla segelleden som sägs ha gått från Utklippan i Blekinge i dåvarande Danmark till Tallinn i Estland. Murbruksprover som tagits från kapellet tyder på att det skulle härstamma från slutet av 1200-talet eller från tiden kring 1370. Invändigt består byggnaden av endast ett rum med ett altare och några träbänkar.

Efter reformationen (år 1517 – 1648) stängdes kapellet och började därefter förfalla. Det tog fram till 1880-talet innan restaureringsarbeten inleddes under ledning av arkitekten Allan Schulman. Sedan dess har kapellet restaurerats flertalet gånger och används idag både för andakt och konserter.

Myntskatt från medeltiden

I oktober år 1840 hittade man en myntskatt intill korets östra vägg som innehöll 270 mynt vilka härrörde sig från samma tidsperiod som kapellet anses vara byggt. Dessa mynt har delvis försvunnit i okända öden, men ytterligare mynt har senare hittats på platsen. Av dessa, närmare 273 stycken, har man kunnat datera 12 mynt till första hälften och 5 mynt till senare hälften av 1200-talet samt 14 stycken till 1300-talet. Eftersom de tidigaste mynten härstammar från tidigare halvan av 1200-talet kan man eventuellt tolka de äldsta mynten som artefakter från ett äldre kapell på platsen.

Lemböte kapell ligger ca 13 km från Mariehamn, så det är på lämpligt avstånd för att packa picknickkorgen och åka på en dagsutflykt med cykel.

img lembote-kapell

Lemböte Kapell

Uppe på klipporna i Lemböte, beläget vid en naturligt välskyddad hamn kallad Västerhamnen eller Kapellviken, hittar man det…

Läs mer
img lilla-holmen-familj

Lilla Holmen

Lilla Holmen, som ligger endast ett stenkast från Torget i Mariehamn, är ett givet utflyktsmål under varma sommardagar.

Läs mer
img paddling

Paddla på Åland

Med sina tusentals öar är Åland ett paradis för den som gillar att paddla. Man kan välja mellan att paddla inomskärs eller, om…

Läs mer
img Mercedes

Mercedes Chocolaterie

Ett besök vid Mercedes Chocolaterie är ett måste för den som gillar choklad! Här hittar du fantastiska chokladpraliner.

Läs mer
img oppetaland

Öppet Åland

I appen Öppet Åland hittar du öppettider och ruttplanerare till restauranger, caféer och besöksmål på Åland.

Läs mer
img todoaland

To Do Åland

Med To Do Ålands reseplanerare kan du planera dina resor med buss och skärgårdsfärjor på Åland.

Läs mer